Dankort + VISA/Dankort VISA Electron Mastercard VISA MobilePay
Tlf. 7630 1585

Sauna Guide

Hvilken sauna matcher dit behov?

Har du besluttet dig for at få din helt egen sauna, er der mange forskellige muligheder. Med denne sauna guide vil vi hjælpe dig med at vælge den sauna løsning der matcher dit behov.

Brugen af sauna har været kendt, og brugt i flere hundrede år. I nogle verdensdele bliver saunaen brugt i forbindelse med ceremonier. I de nordiske lande er saunaen mere kendt som et samlingspunkt, og forbundet med social nærvær, hygge og wellness. En meget brugt tradition er at kombinere et sauna besøg med et sne "bad" eller en kold afskylning.

Sauna typer

Som udgangspunkt findes der tre sauna typer, alle med forskellige tilvalg, men det vil vi komme nærmere ind på.

Den mest kendte sauna er den traditionelle sauna, den man kender fra svømmehallen og sommerhuset. Det er en saunakabine opbygget i træ, den bliver opvarmet med en saunaovn. I en traditionel sauna er temperaturen mellem 80-90 grader, med høj luftfugtighed. Brugen af traditionel sauna er kendt som blodtrykssænkende, udrensende og lindrende for muskelsmerter. Det er muligt at pifte sit saunabesøg op ved brug af aroma terapi, hvor man tilsætter duftolier også kendt som saunagus.

 

Den traditionelle sauna fås også i en udendørs variation. En af de meget populære bliver kaldt for en sauna tønde, pga. saunaens facon. En udendørs sauna bliver som oftest varmet op med en brændefyret saunaovn, men man kan også sagtens bruge en alm. saunaovn. En udendørs sauna er til dig der holder af at være tæt på naturen, og gerne vil have udendørs wellness, evt. i kombination med et udendørs spabad. En sauna tønde kan skræddersyes efter dine mål og ønsker.

 

En meget populær sauna er den infrarøde sauna, der i de seneste år har fået større og større indpas. En infrarød sauna er på mange måder meget anderledes end den traditionelle sauna. En infrarød sauna har ingen ovn, men bliver opvarmet via infrarøde carbon paneler. Carbon panelerne afsender elektromagnetiske bølger, der skaber vibrationer og varme i kroppen. I modsætningen til den traditionelle sauna, ligger temperaturen på 50-60 grader, og varmen er tør. Selvom temperaturen ikke er så høj som i en alm. sauna, kan man sagtens svede i en infrarød sauna. De infrarøde stråler trænger ca. 4 cm ind i kroppen, og man oplever en meget dybdegående varme.

 

En infrarød sauna betragtes af mange som en behandlingsform, der har en positiv effekt på en lang række både fysiske og psykiske skavanker. Den infrarøde sauna bruges også som supplement til vægttab, og som hjælp til at afgifte kroppen for affaldsstoffer.

Den infrarøde sauna fås som en saunakabine i flere størrelser, en smart transportabel model, som tunnel, varmemåtte eller varmepose.

 

 

Selvbyg eller færdig løsning

Find den løsning der passer dig bedst. Hvad enten du ønsker en færdig løsning, eller selv vil sætte dit præg, så er vi leveringsdygtige!  Der er rigtigt mange muligheder hvis du er ude i en "byg selv" løsning, og vi er gerne behjælpelig med ideer til indretning, og valg af de rigtige materialer.

 

Saunaovne

Når du har besluttet dig for en traditionel sauna, er næste step valg af saunaovn. Hvilken type du vælger er et temperaments spørgsmål. Men det vigtigste er at du får en saunaovn der kan varme din sauna op på bedste og hurtigste vis. Et saunarum måler man i rummeter, og nedenunder kan du se vores anbefalinger i ovn størrelse. Vær dog opmærksom på at store glaspartier/flader, og isolering/ikke isolering kan spille ind. Er du i tvivl kontakt os endelig.

 

Rumfang

Ovn         

2 - 4 m3

3 kW

3 - 5 m3

4,5 kW

4 - 8 m3

6 kW

6 - 12 m3

8 kW

8 - 14 m3

9 kW

10 - 18 m3

10 kW

15 - 35 m3

16 kW

20 - 40 m3

20 kW

24 - 42 m3

24 kW


Der er forskellige muligheder når du skal vælge saunaovn. Der er den almindelige finske saunaovn, hvor du ligger saunasten i. Der findes forskellige modeller. En typisk årsag til at en saunaovn går i stykker, er at vand når ned gennem stenene, og rammer varmelegemernes keramiske fatninger. På f.eks. en Sawo ovn er disse fatninger beskyttet, så der skal større vandmængder til for at tage livet af dem.

 

Er du til sauna med damp, er combiovnen det geniale valg. Med en Combi Saunaovn kan man nu også bruge sin sauna til dampbad. Hvor saunaen normalt har en høj temperatur og en lavere luftfugtighed, får man en Combiovn, en noget lavere temperatur og en høj luftfugtighed. Combiovne leveres med manuel eller automatisk vandpåfyldning. Nogle modeller har også "oliebrænder" til saunadufte.

 

En anden mulighed er en brændefyret saunaovn. Hvor den almindelige saunaovn er eldrevet, bliver en brændefyret saunaovn opvarmet via træ/brænde. I mange brændefyrede saunaovne kan du via en glasrude/front se ilden som i en almindelig brændeovn. Det giver opholdet en ekstra dimension, og en vis form for hygge.

 

Saunatræ

Vi fører 3 typer træ til sauna. Den velkendte lyse gran kvalitet, Rødel som har en flot rødlig varm glød og Asp som er helt lys. Tilfælles for dem alle er at de har fået en speciel varmebehandlet, så de egner sig til saunabrug.

Tilbehør

Der findes et stort udvalg af sauna tilbehør. Og det er med saunatilbehør, som det er med meget andet tilbehør, det er tilbehøret der sætter prikken over i ´et. En saunaspand og øse er nærmest obligatorisk, det samme gælder termometer og hygrometer.

 

Som ekstra tilbehør findes der også specielle lamper til din sauna, fælles for alle er at de giver et blødt og hyggeligt lys.

For at gøre din saunaoplevelse endnu bedre, findes der også flytbare ergonomiske ryglæn, så du rigtig kan slappe af under dit saunabesøg.

Sidst men ikke mindst fuldender du dit sauna besøg ved at tilsætte aroma og dufte. Det kan du gøre enten via en aroma dispenser, dampindsats eller ved at tilføre olie/vand direkte på saunastenene.

 

Gode tips

Materiale valg - det er vigtigt at vælge en træsort af god kvalitet. Træet skal være af den rigtige sauna kvalitet, der er tørret ned og varmebehandlet. Du kan sagtens blande de forskellige træsorter, men vælg maks. to for at bevare æstetikken.

 

Indretningen - gør dig klart hvor mange mennesker der skal være plads til i din sauna. Det er en god ide at beregne både sidde og ligge pladser, og pladser med mulighed for rygstøtte/ryglæn. Vi er gerne behjælpelige med forslag til indretning.

 

Ventilation - For den bedste udnyttelse og komfort i din sauna er det vigtigt med korrekt ventilation.

 

Saunaovn - Vælg en saunaovn der passer til sauna rummets størrelse, hellere en lidt for stor ovn end en der er for lille. Vælg en kvalitets saunaovn, her er de europæiske mærker som Sawo, Harvia og Tylø stadig de førende på markedet, og din sikkerhed for et produkt der opfylder alle sikkerhedskrav.

Vær opmærksom på at brændefyrede saunaovne skal have en certificering for at blive godkendt at din skorstensfejer - køber du en brændefyret saunaovn hos saunaovn.dk medfølger dette certifikat naturligvis.

 

Brug af Sauna

 

Inspiration

Har du brug for inspiration til dit sauna projekt, er du altid velkommen i en af vores showroom i Bjert. Du er også meget velkommen til at kigge forbi vores Pinterest side og se alle de flotte sauna løsninger.

 

Se vores store udvalg

Du er altid velkommen til at se vores store udvalg af saunaer, og sauna tilbehør. Med mere en 10 års erfaring, kan vi yde professionelt råd og vejledning når du skal vælge sauna.

Du kan besøge os, i vores showroom i Bjert, eller se og køb online på vores shop saunaovn.dk.

 

På gensyn hos Saunaovn.dk - SPAcenteret